Συνέντευξη στην εφημερίδα «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κατσίγιαννη
Κυριακή, 6 Απριλίου, 2008

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Αναλάβετε τα ηνία του τομέα της επικοινωνιακής εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Πιστεύετε πως ένας εκπρόσωπος μπορεί να φέρει την Άνοιξη;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη, αλλά αυτό καθιστά την πρόκληση πιο ενδιαφέρουσα. Η έκφραση «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη» κρύβει σοφία. Δικός μου ρόλος είναι να μεταφέρω με όση μεγαλύτερη σαφήνεια, εγκυρότητα, ταχύτητα και απλότητα τις απόψεις του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πειστικά και χωρίς ξύλινο λόγο. Δεν θα είμαι παρά η φωνή της συλλογικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Τι χρειάζεται κατά την γνώμη σας το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσει να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πρωτεύουν στόχος μας είναι να πείσουμε την Ελληνική κοινωνία πως έχουμε ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας. Πως τα σημερινά αδιέξοδα δεν αποτελούν μονόδρομο. Πως δεν είναι μοιραίο να επιδεινώνονται διαρκώς οι συνθήκες διαβίωσης για την πλειοψηφία των Ελλήνων και να υποβαθμίζονται οι θεσμοί και η λειτουργία της Δημοκρατίας μας.

Θα προβάλλουμε με μεγαλύτερη πειστικότητα τις διαφορετικές μας θέσεις. Θα καταστήσουμε πιο σαφείς τις διαχωριστικές γραμμές της δικής μας αντίληψης και πολιτικής από αυτές της ΝΔ αλλά και των άλλων κομμάτων στο χώρο της αριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί δύναμη διαχρονικής προόδου για την ελληνική κοινωνία. Νομίζω πως αυτό είναι αρκετά καθαρό στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών. Καθήκον μας είναι να τους πείσουμε για τους σαφείς στόχους ενός νέου κύκλου προοδευτικής διακυβέρνησης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με ορισμένα ΜΜΕ ήταν εξόχως εχθρική, γεγονός που προκύπτει και από σειρά σκληρών τοποθετήσεων του Γιώργου Παπανδρέου. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια διαφορετική εικόνα. Επήλθε κάποιος παρασκηνιακός συμβιβασμός, όπως τουλάχιστον υποστηρίζεται από διάφορες κατευθύνσεις;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί καθαρές σχέσεις μεταξύ των ΜΜΕ και της πολιτικής. Δεν θέλουμε τα ΜΜΕ υποταγμένα στην πολιτική εξουσία και δέσμια των πολιτικών συσχετισμών. Και αντιστρόφως, δεν θέλουμε την πολιτική δέσμια των ΜΜΕ. Η θέση αυτή νομίζω πως έχει πια γίνει αντιληπτή. Όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την αυτονομία του ενός και του άλλου. Είναι και ο μόνος δρόμος για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης βλέπουμε να κλιμακώνετε σε πανελλαδικό επίπεδο την αντιπολιτευτική σας δράση, γεγονός που θυμίζει προεκλογικό αγώνα διαρκείας. Από την άλλη όμως δεν συνοδεύετε η κινητικότητα αυτή με το αίτημα για πρόωρες εκλογές. Ποια είναι η απάντηση σας;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η δράση μας πράγματι κλιμακώθηκε διότι το απαιτούσαν οι συνθήκες. Είναι πρωτοφανής η διάψευση προσδοκιών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από μια κυβέρνηση που πρόσφατα επανεξελέγη, εξασφαλίζοντας απλώς ψήφο ανοχής εκ μέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Η τόσο χαμηλή απήχηση και αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ οδηγεί σε μια συγκυρία που μοιάζει με διαρκή προεκλογική περίοδο. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι σε διαρκή εγρήγορση, προσαρμόζοντας τη δράση του στις εκάστοτε απαιτήσεις. Η πάγια θέση μας είναι πως η επιζήμια για τη χώρα και την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών διακυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Η τακτική των ακραίων αντιπολιτευτικών επιλογών, όπως η διοργάνωση συλλαλητηρίων εναντίον της κυβέρνησης, δημιουργεί την εντύπωση πως το ΠΑΣΟΚ χάνει την φυσιογνωμία του κόμματος εξουσίας και διολισθαίνει σε κόμμα διαμαρτυρίας και ακτιβισμού. Λέγεται επίσης πως επιδιώκετε να μιμηθείτε τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ σήμερα;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ που υιοθετεί ακραία αντιπολιτευτική τακτική, αλλά η κυβέρνηση που ακολουθεί ακραία αντικοινωνική πολιτική, προκαλώντας την αντίδραση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Τα αίτια της κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης βρίσκονται στην κυβερνητική πλευρά. Η δική της δράση είναι που προκαλεί την αντίδραση που όλοι είδαμε.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κεντροαριστερό κόμμα εξουσίας. Δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα ανάληψης ευθύνης. Γι’ αυτό, ακόμη και όταν διαμαρτύρεται, το κάνει πάντα προβάλλοντας παράλληλα τις δικές του θέσεις και προτάσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις εκτιμάτε πως θα είναι προσωρινή ή υπάρχει κίνδυνος να επαληθευτεί το σενάριο που θέλει το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις αποτύπωσαν μια ιδιαίτερη συγκυρία: την διάψευση των προσδοκιών από την κυβέρνηση, την τραυματισμένη εικόνα του ΠΑΣΟΚ λόγω της εσωκομματικής κρίσης, τις ελπίδες ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού μέσα από την πρόσφατη εκλογή ενός νέου σε ηλικία αρχηγού στο Συνασπισμό.

Το σκηνικό της εσωστρέφειας του ΠΑΣΟΚ έληξε. Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο σηκώνει τα μανίκια για να προβάλλει, με ανανεωμένο πρόσωπο και λόγο, τη δική του ταυτότητα, τα δικά του προτάγματα. Κατά συνέπεια, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως η πρόσφατη αρνητική εικόνα του ΠΑΣΟΚ θα αποτελεί σύντομα παρελθόν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Θεωρείτε πως η στάση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλαζονική απέναντι στο ΠΑΣΟΚ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Νομίζω πως υπήρξαν πράγματι συμπεριφορές του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτηρίστηκαν -όχι μόνο από εμάς- ως αλαζονικές. Αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Το κύριο για εμάς είναι να απαντήσει με σαφήνεια ο ΣΥΡΙΖΑ για το πώς αυτοτοποθετείται στο πολιτικό σκηνικό. Ανήκει ή όχι στις δυνάμεις που θέτουν ως πρώτιστο στόχο την ανατροπή της πολιτικής της παρούσας κυβέρνησης; Πως αξιολογεί τα παραδείγματα συνεργασιών της ευρύτερης Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη; Τελικά είναι δύναμη της σύγχρονης μεταρρυθμιστικής ευρωπαϊκής αριστεράς, ή είναι κάτι άλλο;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου εκτιμάτε πως θα υπάρξουν προβλήματα ως προς την εφαρμογή του;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Το νομοσχέδιο αυτό έχει σοβαρά τεχνικά, νομικά και συνταγματικά προβλήματα. Για τα νομικά και συνταγματικά θέματα θα επιληφθούν τα δικαστήρια μέσα από τις σχεδιαζόμενες προσφυγές των κοινωνικών οργανώσεων. Κατά συνέπεια το θέμα αυτού του νόμου που αποτελεί ένα από τα πιο μελανά σημεία της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ δεν έχει ακόμη κλείσει.

Το σοβαρότερο είναι πως η εφαρμογή θα προκαλέσει σοβαρές αδικίες, χωρίς μάλιστα να προσφέρει καμία ουσιαστική βελτίωση στις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Στο παρελθόν είχατε την ευκαιρία να συνεργαστείτε με τον Κώστα Σημίτη. Ποια είναι η άποψη σας για τον ρόλο του σήμερα στο ΠΑΣΟΚ;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Κώστας Σημίτης είναι μια προσωπικότητα που άνοιξε νέους δρόμους για τη χώρα μας. και χαίρει διεθνώς μεγάλης εκτίμησης. Κατά συνέπεια είναι ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα, αλλά και για την παράταξη μέσα από την οποία αναδείχθηκε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ποια είναι η άποψή σας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής;

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η στάση της κυβέρνησης κινήθηκε στο πλαίσιο του αυτονόητου, λαμβάνοντας υπόψη το αδιέξοδο στο οποίο είχε οδηγηθεί η διαπραγμάτευση και την ομόθυμη στάση του Ελληνικού Λαού.

Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δεν επιλύθηκε και ως εκ τούτου η άσκηση του δικαιώματος της αρνησικυρίας δεν αποτελεί παρά την επιβεβαίωση του αδιεξόδου. Οι προσπάθειες συνεπώς εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο της συμβιβαστικής διαπραγματευτικής γραμμής την οποία πρώτο και με εξαιρετική σαφήνεια διατύπωσε το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συνεχιστούν το ταχύτερο δυνατό. Το ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη ημέρα και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν άμεσα από την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμος να συμβάλλει για την ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας και της «κόκκινης γραμμής» που με σαφήνεια έχει διατυπώσει το ΠΑΣΟΚ.